WTOC, of WTONEE?

Het woord angstgegner is bij iedereen in de voetballerij meer dan bekend; tegenstander voor wie je bang bent omdat die altijd wint. Nu was dat vandaag voor Twijzel 3 niet het geval want alleen vorig jaar werd er al tweemaal van WTOC gewonnen maar vanavond is er door de cavalerie van Twijzel 3 wel een nieuwe variatie op het woord angstgegner uitgevonden. Angstrechter!
Op het hoofdkantoor van de Dikke van Dale wordt er een verzoek ingediend om voor 2016 dit woord op te nemen in de nieuwe woordenlijst: Angstrechter, scheidsrechter die bang is om overeenkomstige overtredingen niet in het nadeel van de thuisclub te fluiten.

“Lag het dan alleen maar aan de scheidsrechter”, hoor ik menig lezer denken. Eigenlijk wel want beide partijen waar gelijkwaardig in voetbal, strijd, overtredingen en kansen. Maar gek genoeg werden vergelijkbare overtredingen niet op een zelfde manier bestraft. Op cruciale momenten wist de scheidsrechter net even naar de boeiende trainingspartij van het 1e te kijken waardoor hij ” het net niet heeft gezien”! Gek genoeg gebeurde dat een aantal keren in de wedstrijd, maar genoeg over deze “Angstrechter” terug naar de wedstrijd. WTOC was in de opbouw van achteruit rustig en erg sterk maar echt gevaarlijk konden ze niet worden. Een op de gok genomen voorzet was er nodig om de score voor WTOC te openen. De keeper in opleiding Theo Kuipers schatte deze voorzet niet goed in waardoor hij tot zijn eigen verbazing het prachtige geluid van een bollend net hoorde. Helaas was dit in de verkeerde goal, 1-0. Kort daarvoor had Twijzel 3 een levensgrote kans die net niet doeltreffend afgemaakt werd. Laatste man Arnold v/d Velde werd door een combinatie met Pieter v/d Meulen goed vrij gezet voor de keeper. De goed uitkomende keeper van WTOC werd door de benen gepasseerd maar hij wist de bal net genoeg aan te raken waardoor de bal over de lijn rolde maar aan de verkeerde kant van de paal. Even later wist Arnold v/d Velde wel succesvol af te ronden. Een goede onderschepping van Danuel ‘Samba’ Veenstra kwam via Remco v/d Velde bij Jasper Heidstra terecht die vervolgens de bal goed doorspeelde naar de opkomende Arnold v/d Velde. Met een droge knal verdween de bal diagonaal in de verste hoek, 1-1.
Vrijwel direct na de 1-1 werd uit een achteraf discutabel moment de 2-1 gemaakt. Ondanks het goede coach werk van de immer hardwerkende Johannes Marinus vond Klaas Pilat het noodzaak om de opkomende middenvelder van WTOC op het randje van de zestien onderuit te halen. Iedereen op het veld was het er over eens; strafschop. Ook voor de spelers van Twijzel was het duidelijk. Discutabel werd het later omdat in de 2e helft een zelfde overtreding op Alex de Haan gemaakt werd maar zoals eerder beschreven was de training van het 1e ook vaak interessant!
Ondanks deze achterstand bleef de ploeg proberen om door de stugge verdediging heen de komen. Cor Bruining kreeg de handen van de aanwezige toeschouwers op elkaar door in een aantal acties 3 tegenstanders het bos in te sturen, Jasper Heidstra had als aanvallende back zijn momentjes rond de zestien en een mooi schot van Pieter v/d Meulen werd in de rebound net te laat op waarde geschat door spits Alle Beerda waardoor er met 2-1 achterstand de rust in gegaan werd.

Snel na rust werd niet goed verdedigen snel af gestraft. Zowel Danuel Veenstra als de ingevallen Erwin Bosman konden net niet snel genoeg druk zetten op de opkomende middenvelder waardoor deze in alle rust een hoekje kon uitkiezen om de bal daar vervolgens met uiterste precieze te plaatsen.
Nog steeds was het derde elftal niet uit het lood geslagen want onder leiding van Johannes Marinus werd er een tandje bij geschakeld om toch in score langszij te komen. Met harde overtredingen probeerden de spelers van WTOC deze gevonden spirit te niet te doen maar de man met een Ninja Turtle paars shirt en fluit was letterlijk en figuurlijk leidend. Een zuiver doelpunt werd om onduidelijke reden afgekeurd. Vanuit een goed genomen hoekschop wist Arnold v/d Velde zijn hoofd achter de bal te krijgen en richting de kruising te koppen. Daar waar zaterdag nog een speler nodig was om de bal uit de goal te slaan, verdween nu bal achter de keeper in de goal maar vanwege zogenaamde obstructie ging de goal niet door. In deze fase was Twijzel wat sterker en een aansluitingstreffer was waarschijnlijk ook fataal geweest dus goed bedacht zou men in Oudwoude zeggen. Maar waar ze op het veld in het geel en blauw uitgingen van het gezegde, “van uitstel komt afstel” kwam de aansluitingstreffer toch. Erwin Bosman wist zijn directe tegenstander goed de bal te ontfutselen en daarna direct Jasper Heidstra aan het werk te zetten. Met een scheef oog zag Jasper op zijn beurt Arnold rond de middencirkel vrij staan. Arnold wist ongehinderd een meter of 20 op te dribbelen om vervolgens zijn broertje Remco op de linksbuiten aan te spelen. Door de bal met de juiste snelheid op de 16 meter neer te leggen kon de doorgelopen Arnold met een schijnbeweging de verste hoek uit kiezen om de bal er vervolgens bekeken in te schuiven. Snel na deze aansluitingstreffer kwam het moment waarop Alex de Haan in het strafschop gebied onderuit werd gehaald maar met twee gelijke maten werd vanavond overduidelijk niet gemeten. Te snel na de niet gegeven strafschop wist WTOC de voorsprong weer op 2 doelpunten te zetten. De rechtsmidden van WTOC zag keeper Theo Kuipers iets te ver voor zijn goal staan en met een fraai schot wist hij de 4-2 aan te tekenen. Twijzel kreeg nog een aantal kleine kansen, Alex de Haan wist de ingevallen Tjibbe Brinkman te bereiken maar hij wist zijn voet niet achter de bal te krijgen, uit een hoekschop van Jasper Heidstra wist Alex de Haan goed in te koppen maar in het woud van geel en blauw smoorde deze kopbal en ook de rebound van Tjibbe kwam niet tussen de palen.
Het slotakkoord was voor WTOC. Waar Twijzel vaak de vrije trappen rond de middencirkel kreeg gaf hij WTOC te vaak een vrij trap rond de zestien. Soms terecht maar waar de 5-2 uit gescoord werd was, zoals wel vaker vanavond, ronduit belachelijk. De spits van WTOC had een FIFA waardige schijnbeweging in gedachten maar helaas deden de voeten niet meer wat het hoofd wilde en speelde de bal te ver vooruit. Erwin Bosman probeerde resoluut deze bal te pakken maar werd van achter op zijn hielen getikt. In een wanhoopsdaad gooide de spits zichzelf tegen Erwin aan waardoor deze man ook niets anders kon dan de vrije trap op de rand van de zestien te geven aan WTOC, oordeel; obstructie! Deze vrije trap werd overigens fantastisch binnen geschoten maar dat was de verwachting ook wel.

Een leuk pot voetbal werd op deze avond door overigens 2 sportieve ploegen in de resterende minuten rustig afgemaakt. Twijzel wilde niet meer en WTOC kon niet meer. Met een 5-2 nederlaag stapten de heren van Twijzel 3 onder de knusse douche. WTOC was een goede gastheer met een leuke ploeg. Vol goede moed en hopend dat niet iedere scheidsrechter zo is kijkt Twijzel uit naar de volgende wedstrijd.