Jeugdleider

Doel en taken van een jeugdleider

 

De jeugdleider is erop gericht om het plezier en het voetbalvermogen op een sportieve wijze te bevorderen. Een jeugdleider heeft een voorbeeldfunctie en houdt zich aan de gedragscode voor jeugdleiders, zoals door SC Twijzel is opgesteld.

Algemene taken van de jeugdleider zijn:

  1. Controleren van de gegevens van de spelers van het team. Na het bekend worden van de teamindeling worden de spelersgegevens verstrekt aan de nieuwe leider. Het is goed om direct hierna deze gegevens te controleren bij de spelers/ouders, zodat er bij aanvang van het seizoen eenvoudig kan worden gecommuniceerd met de spelers en ouders, bv via mail of mobiele telefoon. Het is handig om altijd de gegevens van de spelers (ouders) bij je te hebben, denk hierbij ook aan mobiele telefoongegevens.
  2. Doorgeven van een speelschema met aanvangstijden, vertrektijden en rijschema. Het advies is om minimaal 30 minuten voorafgaand aan de wedstrijd aanwezig te zijn op de locatie waar gespeeld wordt.
  3. Maken van teamafspraken met de spelers en ouders van het team. Verstandig is het om ouders/verzorgers te betrekken bij het nakomen van deze afspraken. De ouders/verzorgers hebben rondom het voetbalteam ook hun verantwoordelijkheden en zonder hen kunt u uw taak niet naar behoren uitoefenen.
  • Het houden aan de afgesproken tijden voor verzamelen.
  • Het zorgen voor vervoer naar de uitwedstrijden.
  • Het vlaggen bij een wedstrijd.
  • Het tonen van voorbeeldgedrag door de ouders/verzorgers.
  • Het geven van voldoende tijd aan de spelers om te douchen na de wedstrijd.

 

Taken omtrent wedstrijden Voorafgaand en tijdens de wedstrijd(en) heeft de jeugdleider een paar belangrijke taken

  1. Controleren of de spelers en materialen aanwezig zijn. Denk hierbij aan shirts/broekjes, spelerspassen en ballen.
  2. Maken van een opstelling en plannen van de wissels als je naast leider ook trainer/coach bent.
  3. Gezamenlijk vertrek en aankomst bij uitwedstrijden.
  4. De leider houd er toezicht op dat mobiele telefoons niet toegestaan in de kleedkamer en spreekt de spelers hier waar nodig op aan.
  5. Zorgen voor een correct kleedkamergebruik zowel thuis als uit. Let er daarbij ook op dat er geen kostbare zaken in de kleedkamer achterblijven. Laat kleedkamers altijd netjes achter!
  6. Ontvangst tegenstander (en evt. scheidsrechter) bij thuiswedstrijden.
  7. Een leider hoort de tegenstander netjes te ontvangen en te begeleiden naar de kleedkamer en vertelt dan ook meteen op welk veld er gespeeld wordt. Je loopt met de leider van de tegenstander langs het bestuurskamer, waar je de tegenstander een kopje koffie kan aanbieden. En als de tegenstander dat niet wil, is de tegenstander altijd welkom om op een later tijdstip een kopje koffie te komen halen.
  8. Doen van een wedstrijdbespreking, met opstelling en wissels als je ook coach bent. Deze bespreking wordt altijd op een positieve motiverende wijze gedaan.
  9. Uitvoeren van de warming up, ook al bij de jongste jeugd.
  10. Geven van aanwijzingen tijdens de wedstrijd en rust, vanaf de zijkanten van het veld. Deze aanwijzingen worden altijd op een positieve motiverende wijze gedaan.
  11. De leider vult met de tegenstander/scheidsrechter het wedstrijdformulier in na de wedstrijd.
  12. Na een laatste check op de kleedkamer en de aanwezigheid van het juiste aantal shirts en broekjes in de tas zit de taak van de leider er weer op.