Re-bornbergum

Met in het achterhoofd de stand op de ranglijst en in herinnering het smadelijk verlies in de uitwedstrijd tegen Grijpskerk was het voor aanvang van de wedstrijd overduidelijk wat de missie was. Niet verliezen! Maar het niet verliezen wordt met de week uitdagender gemaakt. Daar waar de trainingsopkomst op donderdag weer hoopvolle aantallen laat zien, zijn de aanwezigheidscijfers voor de zaterdag ronduit dramatisch. Steeds vaker komt het voor dat de heren van Twijzel 2 net genoeg hebben om een elftal te formeren. Don Leo en ome Kor moesten ditmaal zelfs een beroep doen op ervaring uit it Tredde. “Hoe komt dat nu weer?”, hoor ik als schrijver u denken. Door een combinatie van een aantal factoren zijn er steeds meer spelers uit het opleidingsinstituut (wat het 2e overduidelijk is geworden)verdwenen. Verdwenen naar het 1e of halverwege het seizoen opgehouden, het kampioenschap lijkt nu verder weg dan ooit.

Maar desondanks is er voor elke wedstrijd weer een strijdplan. Met de geruststellende woorden van ome Kor dat op de vooraf ingevulde wedstrijdformulier de jongste tegenstander als 28 jaar bestempeld werd, waren de zinnen op een ontspannen en plezierige wedstrijd ingesteld. Maar bij het aanschouwen van de tegenstander was de realiteit enigszins anders. Of de “fountain of youth” staat in Boornbergum, of er is een klein leugentje gemaakt in Boornbergum. Wat waarschijnlijk is laten we in het midden.

Naast dat het elke week weer een verrassing is wat de 10 voetballende namen zijn, was het dit keer een aangename verrassing om in de goal een Arjen de Jong look-a-like te zien. Vaste keeper Theo Kuipers had ditmaal andere verplichtingen. Gehuld in een goudachtig shirt was zijn optreden zeer verdienstelijk en met een aantal fabuleuze reddingen heeft dit Goudlokje de heren van Twijzel 2 een lange tijd in de race gehouden voor een goed resultaat.
Al vrij snel werd Goudlokje de Jong gedwongen om een bal van een meter of twintig uit de kruising te tikken. De daaruit voortvloeiende corner leverde niets op en gedurende het vervolg van het eerste bedrijf ontspon zich een heel aardig duel voor de in grote aantal aanwezige toeschouwers, met kansen over en weer. Met stormram Danny v/d Bosch in de spits wist Twijzel 2 veel gevaar te stichten. Gedurende de eerste 20 min was Danny gretig en hardwerkend rond de zestien van de tegenstander wat resulteerde in een aantal afstandsschoten die helaas geen doel konden treffen. Maar uit de driehoek Danny, Remco v/d Velde en Arnold v/d Velde kwam gedurende de eerste helft verreweg het meeste gevaar. Uit een aanval opgezet door Hilbert Hiemstra kwam de bal terecht bij Arnold die met een bekeken pass Jasper Heidstra op de rechtsbuiten vrij richting de zestien posteerde. De voorzet van Jasper op Danny werd met veel moeite tot hoekschop verwerkt. Maar het hele seizoen blijken deze corners de tegenstanders hoofdbrekens op te brengen. De goed aangesneden hoekschop door Reinder Henstra kwam na een goed blok van Danny terecht bij Arnold. Door de bal in één keer met de binnenkant tegendraads met een halve volley in te schieten kwam bijna de 1-0 op het scorebord. Maar helaas stuiterde de bal via de binnenkant terug in het veld waar na er geen enkele blauw witte sok zijn schoen er tegen kon zetten.
Gedurende een groot deel van de wedstrijd werd er van beide kanten vooral bezocht om met lange halen snel thuis te zijn. En twee van deze lange halen bleken achteraf zeer bepalend voor het resultaat te zijn. De eerste kwam vanaf de voet van Remco v/d Velde. Met een kopie van zijn befaamde voorzet van de week ervoor zorgde Remco voor de 1-0. Met zijn timmermansoog zag Remco Danny vertrekken en waarschijnlijk de keeper iets te ver van zijn doellijn staan. In de chaos die Danny verzorgde was de enige aan Boornbergumse kant die zijn leeftijd boven de 28 luid op mocht zeggen in de veronderstelling dat de keeper veilig in zijn hok stond om de bal subtiel door te koppen in de handen van zijn verdedigende maat. Maar met de keeper juist in zijn rug ging dat plan faliekant mis en zorgde deze ‘ouwe rot’ met een wonderschoon eigen doelpunt voor de voorsprong aan Twijzelse kant.
Het andere bepalende lange haal moment kwam van keeper Goudlokje de Jong. Waar iedereen een krachtige pass naar voren verwachtte bij een doeltrap, kwam er helaas een mis trap met een noodlottige uitkomst. De spits die overigens volledig klem zat in de Hiemstra-Detmar tandem, kreeg de bal plompverloren in de voeten gespeeld waarna het een koud kunstje was om de voor de rest uitstekend keepende Goudlokje de Jong te omspelen waardoor de 1-1 op het scorebord kwam.

Na de rust werden er over en weer nog kleine plaagstootjes uitgedeeld die door beide keepers vrij makkelijk onschadelijk gemaakt konden worden. Germ-Jan Beerda en Feike Meindertsma kwamen nog in het veld om respectievelijk de achterhoede en de voorhoede een energieboost te geven. Germ-Jan liet zien met de week beter in zijn spel te komen door zijn directe tegenstander vaak op te zoeken. Feike Meindertsma kwam als der Kaiser Beckenbauer op de laatste man te spelen om het hele zaakje achterin op slot te gooien. Gezien het aantal doelpogingen van Boornbergum in de tweede helft kunnen Don Leo en ome Kor niks anders dan tevreden zijn met de getoonde inzet. De inzet was zelfs zo groot dat de meeste fitte spelers van Boornbergum noodgedwongen naar de kant moest om ruimte te maken voor frisse lucht.

Twijzel 2 wist zelf ook nog een aantal keren gevaarlijk te worden waarbij om beurten de goed spelende Danny, hardwerkende Remco of immer gedreven Arnold het doel probeerden te bestoken. Maar dichter dan een mooi schot op de lat na een prima combinatie tussen de gebroeders kwam Twijzel niet. Good old Tjibbe Brinkman mocht in de laatste 15 minuten zijn kunsten nog in de zestien van de tegenstanders vertonen en op Tjibbiaanse wijze wist hij bijna door de verdediging heen te soleren. Maar daar waar op zijn gepraat bijna geen slijtage valt te bespieden lijken de spieren toch wat stijver zijn geworden door de jaren heen, en kon hij de dubbele dekking niet kwijtraken waardoor de actie in schoonheid stierf.

De uitstekend fluitende leidsman Adriaan Dillema vond het net voor het verstrijken van de officiële tijd wel welletjes en kon hij onder het luid gejuich van de Twijzelse T-side en Bengaals vuurwerk fluiten voor het einde. In een sportieve wedstrijd was een puntendeling waarschijnlijk terecht maar voor de ambities die er leven binnen de selectie van Twijzel 2 was het jammer dat de concurrenten wel de benodigde punten verzamelden waardoor het kampioenschap steeds verder uit zicht raakt.