Omleiding

om·lei·ding (de; v; meervoud: omleidingen; verkleinwoord: omleidinkje)route waardoor een (verkeers)belemmering wordt vermeden.
Volgens de definitie van Van Dale is het mogelijk om een verkeersbelemmering of welke belemmering dan ook te vermijden door simpel weg een andere route te nemen. Dus zie je een belemmering, ga dan anders. En dat er zich deze middag wat belemmeringen zouden aandienen was van te voren al gedacht maar werd na 90 minuten voetbal pas echt duidelijk.
Naast dat een Goddelijke Wezeling geen besef van tijd heeft vloeit hij ook niet over van communicatieve vaardigheden.
Helaas bleek dit ook in de praktijk een struikelblok doordat elke afzonderlijke auto gevuld met talenten uit Twijzel een andere route had gevonden naar Suawoude waardoor de aankomst tijd sterk varieerde van ruim op tijd tot bijna-aftrap-gehalte. Maar zelfs zonder de grondige herinrichting van het Fryske wegennet schijnt het erg lastig te zijn om in Suawoude te komen want Arriva of Connexion vinden het ogenschijnlijk niet belangrijk om een openbaar vervoer route in te stellen naar het 660 inwoners tellende dorp.
Maar uiteindelijk waren er genoeg Wezelingen om aan de aftrap te verschijnen, en met Johan van der Zwaag voor zijn vertrouwde achterhoede bestaand uit Jasper Heidstra, Feye Postma, Jelmer de Boer en il capitano Wiebe de Vries kreeg Johan het deze wedstrijd het niet heel erg druk. Waarschijnlijk gedragen door zijn nieuwe aanvoerdersband stond de achterhoede onder leiding van Wiebe als een huis en werd er alleen een kopbal op de deklat weggeven in de eerste helft en twee schoten van afstand in de tweede helft.
Aan Twijzel zijde waren er helaas veel meer kansen te tellen dan de drie van Suawoude. Om even een beeld te schetsen van het aantal kansen dat er te noteren viel voor de middenvelders Pieter van der Meulen, Arjan Douma, Arnold van der Velde, Remco van der Velde en de aanvallers Tjibbe Brinkman en loopwonder Mennelt Pilat. Als men de kansen telling uit de wedstrijdstatistieken mag geloven waren er meer kansen dan publiek en dat terwijl de wedstrijd stijf uitverkocht was.

Na de niet geheel zonder omleidingen gevulde voorbereiding voor de tweede seizoens helft waarin geen enkele oefenwedstrijd doorging al dan niet vooraf gemeld, wisten wij, spelers van het tweede elftal van de voetbalvereniging Twijzel, De Goddelijke Wezelingen, op voorhand dat het wel eens een lastig potje kon worden tegen het gelouterde Suawoude 2. Suawoude is immers altijd lastig, voor elk elftal uit Twijzel. Aan het begin van het huidige seizoen wisten de Goddelijke Wezelingen thuis helaas niet de punten te houden, en kreeg we vijf tegendoelpunten voor de fijn behaarde billen.

Met voorgaand fiasco in het achterhoofd ontspon zich een totaal niet gelijkopgaande wedstrijd gedurende het eerste bedrijf. Kansen te over ontstaan uit een aantal mooie aanvallen, maar soms ook tranentrekkende geblunder aan Suawoude kant waardoor de middenvelders in staat waren om Tjibbe of Mennelt aan het werk te zetten. Geblunder dat doorgaans al tijdens de wedstrijd als volgt wordt geëvalueerd door de keepende kanarie bij Suawoude: “Toe nou jong speul dy bal door” of “Wat dust nou doe kansloze spekbult!” Verbale en non verbale armoede uit het boekje en toch lukte het de Goddelijke Wezelingen niet om op voorsprong te komen. Niet dat het niet geprobeerd werd want al kappend en pirouetjes draaiend probeerde Arjan Douma als Rob Rensenbrink in zijn beste dagen door de Suwâldster defensie te breken en drukte beheerst af: maar geen enkele doelpoging van Arjan ging doeltreffend tussen de palen.
Iedereen aan Twijzel kant kreeg het gevoel dat het niet lang meer kon duren voordat het bevrijdende doelpunt zou gaan vallen. Remco van der Velde had in gedachten om een afvallende bal van buiten de zestien in één keer op de pantoffel te nemen en in de rechterbovenhoek te jassen maar ergens op het industrieterrein van Leeuwarden begon de bal pas te dalen waardoor ook deze aanval stierf in schoonheid. En Mennelt Pilat kreeg op het verrassend goede veld van Suawoude de voet niet goed genoeg achter de bal zodat het schot alle kracht ontbeerde en meer weg had van een slappe scheet. Ondanks twee handvol grote kansen bleef het tot aan de rust bij de brilstand.

Tijdens de rust moest Pieter van der Meulen zich noodgedwongen laten vervangen door Rinse Boersma waardoor Jasper Heidstra doorschoof naar het middenveld. De licht geblesseerde Remco van der Velde wisselde van plek met het loopwonder Mennelt zodat de Goddelijke Wezelingen het middenveld stevig onder controle konden houden. De veteraan Rinse werd belast om de enige marathonloper bij Suawoude te beteugelen en te beletten van het maken van doelpunten. Daar waar de druk op de keepende kanarie van Suawoude de eerste helft al groot was, werd deze de tweede helft alleen maar groter. Mooi aanvallen opgezet door Arjan Douma of Mennelt Pilat kregen niet het einde wat deze wel verdienden. Vooral Remco liet als gelegenheidsspits zien meerder kwaliteiten te hebben die zeer nuttig voor de Wezelingen kunnen zijn. Dat daar scorend vermogen (nog) niet bij zit lijkt alleen maar een kwestie van tijd. Tot driemaal toe leek Remco de verlossende 0-1 te noteren maar in volgorde van in een scrimmage op de doellijn tegen de kanarie aan te schieten, een mooie volley centimeters of beter gezegd millimeters naast te schieten en een prachtige voorzet op een lege goal te missen, bleef tot Remco’s eigen frustratie de wedstrijd doelpuntloos.

Doelpuntloos zou het blijven tot het moment dat das Phantoom uit Twijzel van zich deed spreken. Moe gestreden in de eerste helft besloot Tjibbe Brinkman om de tactiek van de Huilende Baby toe te passen. De tegenstander gedurende de tweede 45 minuten in slaap sussen door ogenschijnlijk zich aan het spel te onttrekken om vervolgens razendsnel en uiterst effectief op te stellen in de zestien meter om de trekker over te halen.
Een spaarzame aanval van Suawoude werd vakkundige ontmantelt door de Twijzelse E.O.D. leden Wiebe de Vries en Feye Postma. Feye wist zichzelf vrij te spelen en Mennelt te bereiken die op zijn beurt met een splijtende pass Arnold van der Velde de diepte in stuurde. Verrast door zijn eigen snelheid wist Arnold de tegenstander voor te blijven en richting de doelman te dribbelen. Waar iedereen verwachtte dat Arnold de doelman zou passeren, zette hij de goed meegelopen Tjibbe vrij voor een lege goal waardoor de 0-1 nu daadwerkelijk op het scorebord verscheen.

In de laatste tien minuten probeerde Suawoude nog wel wat van de wedstrijd te maken maar door gezamenlijk goed in te zakken leek het optisch alsof Suawoude nog kansen zou krijgen maar feitelijk was er niks aan de hand voor de mannen voor Sir Alex en zijn “ Merry Men”.

De Goddelijke Wezelingen zijn de tweede seizoenshelft met vele omleidingen goed begonnen. Met zeer weinig trainingsarbeid en nog minder wedstrijdritme toch zoveel kansen creëren is opzichzelfstaand al een vermelding waard in het Guinness Worldbook of Records. Maar het belangrijkste is dat er weer driepunten zijn bij geschreven en dat de komende weken er door meer mensen getraind wordt, want er staan belangrijk weken in het verschiet waarin de top 5 onderling veel wedstrijden spelen.