All Stars

Ergens in een grijs verleden, lang voor alle Corona perikelen, verscheen er een fantastisch verhaal over legendarische rugnummers. Een lofzang over onsterfelijke rugnummers, nummer 29 voor Peter Gommers. Die al koppend de 35+ naar een kampioenschap bracht. Tenminste zo voelde het. De legendarische nummer 9 van Marco van Basten in Oranje en AC Milaan en natuurlijk de nummer 9 van Kees Jongsma, is nog zo’n voorbeeld nummer 9. Maar het ultieme nummer is natuurlijk nummer 14 van Johan Cruijff. Ieder wil dat nummer om zijn schouders, want met dat nummer voel je, je onoverwinnelijk. Hét nummer van Cruijff.

Bij de Goddelijke Wezelingen is dat net even iets anders, want de nummer 14 is de grootste maat die beschikbaar in het mooie blauwe sporttenue. Er wordt nog net niet gevochten om het nummer van de grote maten, want laten we eerlijk zijn. De jaren en de Corona kilo’s begonnen inmiddels snel op te tellen voor alle corpulente Wezelingen lichamen.
Desalniettemin is de belangrijkste bijzaak van het leven eindelijk weer even het hoofdonderwerp van de week; voetballen op zaterdag. En zoals de titelsong van de film All Stars ons zo mooi toezingt:“ Zaterdag was de mooiste dag van de week. En je wist als je naar je vriendjes keek. Hier gaan ze heel wat beleven. En de trainer riep: samen is niet alleen”.
En na een lange periode waarin veel alleen gesport moest worden, mochten de Goddelijke Wezelingen van nieuwbakken coach Jack Kruize eindelijk weer doen waar ze zo goed in zijn: samen voetballen en niet meer alleen!
Het mooie van zo’n zaterdag na een lange periode van geen wedstrijden is dat alle Wezelingen weer een gezonde dosis spanning ervaren, ook al hebben ze gezamenlijk 600 jaar ervaring. De één moet in de warming-up voor de derde keer in een korte tijd zijn “spanning” even kwijt op de wc-pot terwijl de andere zich luidop afvraagt “of hij dat nu nog even snel doet, of dat hij het bewaart voor de rust?” Coach Jack zegt op dat moment wat iedereen denkt: “God, wat hebben we dit toch enorm gemist!”

De KNVB lijkt gelukkig over een gezonde dosis humor te beschikken, want van de laatste vier geplande wedstrijden van sc Twijzel 3, hebben ze de Goddelijke Wezelingen van Coach Jack, 3 keer tegen het altijd lastige Fc Burgum 6 laten spelen. De vorige ontmoetingen werden gelukkig omgezet in een mooie winst, maar zoals de AFM vroeger mooi waarschuwde; In het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst. Coach Jack had zijn manschappen dan ook duidelijk geïnstrueerd om naast scherp te beginnen, ook vooral veel te genieten van de eerste minuten van hopelijk vele meer!

En genieten dat was het. Genieten van het weer, van het vertoonde spel en van de vele doelpunten. In minuut 3 wist de meest recente Goddelijke Wezeling Wiebe Aardema met een goed geplaatste voorzet, de zeer actieve Arjan Douma te vinden in het zestienmeter gebied. Met een geplaatste kopbal, opende Arjan de jacht op “de Gouden Schoen 21/22” en noteerde hij de 1-0 op het scorebord. Dit was voor de voorhoede van coach Jack het teken om een tandje bij te schakelen. Heel even wist Burgum 6 niet waar ze het moesten zoeken want in willekeurige volgorde stelden Kees Jongsma, Wiebe Aardema en good old Alco Boersma hun kandidatuur voor de begeerlijke Gouden schoen. Kees wist met een goed geplaatst schot de keeper te verschalken, Wiebe met een machtige kopbal en Alco omspeelde na een keurige aanval de keeper. En dit allemaal binnen het half uur.
De overige 15 minuten van de eerste helft gebeurde nog genoeg aan Twijzelse kant, Hilbert was een ware nachtmerrie voor zijn directe tegenstander, Wietze van der Valle dartelde weer als vanouds tussen de verdedigers door en Arjan Douma kwam nog 3 maal levensgevaarlijk voor de goal om het verschil voor rust nog groter te maken. Maar het bleef allemaal zoals het was, 4-0 bij rust.

In de rust werden naast alle wekelijkse beslommeringen even kort het tactisch plan voor de tweede helft besproken. Net voor rust was Rinse Boersma in het veld gekomen voor Sjoerd Dijkstra en Wout Kruize was voor Kees Jongsma ingevallen. In de rust kwamen Pieter van der Meulen en de bijna Abraham Kor Bruining in het veld voor Arnold van der Velde en Alco Boersma.
Door de vele positionele wisselingen en het net even anders neerzetten door Burgum 6, waren de eerste minuten in de tweede helft onrustig. En in deze onrust kon Burgum net genoeg profiteren om een doelpunt te maken. Miscommunicatie en onwennigheid zorgden ervoor dat de ervaren mannen van Burgum 6 door de verdediging heen wisten te breken en voor de eerste keer dit voetbal seizoen de goed coachende Jacob Sytze te passeren. Heel even dachten de mannen uit Burgum nog kans te maken op een miraculeuze comeback, zoals Liverpool ooit deed tegen AC Milan in de Champions League finale van 2005. Maar Wout Kruize wist na een mooie dribbel en een geplaatst schot alle aspiraties de kop in te drukken. Met 5-1 zag je alle energie uit de benen van de Burgumers vliegen, de handsbal van Feye Postma met de daarbij behorende strafschop kon zelf niets meer veranderen aan de aanvalsdrang van Burgum 6. De goed fluitende scheidsrechter van der Veen gaf na een ongelukkige handsbal terecht de strafschop. Vaak kun je aan de aanloop al wel zien of een strafschop een kans van slagen heeft. Met veel overtuiging werd de bal richting de linkerhoek gestuurd waarbij keeper Jappie nog erg dicht bij in de buurt kwam. Na deze 5-2 kwamen er aan Twijzelse zijde nog meer dan genoeg kansen om de score verder te doen oplopen.  Wietze van der Valle zag zijn sterke wedstrijd bekroont worden met een mooi doelpunt en ook Kor Bruining werd in staat gesteld om zijn exceptioneel linkerbeen aan het werk te zetten. Het laatste woord was deze middag aan Kees Jongsma. Hij was weer ingevallen voor de zeer verdienstelijk en belangrijke Wiebe Aardema en wist in de slotminuten de 8-2 te maken. Met 8 doelpunten is coach Jack zeer tevreden over de start van het nieuwe seizoen, helemaal mooi is dat er zeven verschillende doelpuntenmakers viel te noteren. De Goddelijke Wezelingen hebben in deze eerste wedstrijd laten zien dat ze het spelletje nog steeds net zo mooi vinden als toen in de allereerste wedstrijd die ze als jonge marter op een kluitje speelden. Er is veel veranderd, het gras blijft groen maar wordt niet meer gemaaid en gelukkig blijft één ding altijd hetzelfde: “Zaterdag is de mooiste dag van de week!”