SC Twijzel pakt de koppositie in de klasse 4B

Afgelopen zaterdag kwam VV Beetgum op bezoek in Twijzel. Op een veld, wat er bepaald niet bij lag als een zo genoemd ‘biljart laken’, werd er om 14:30 afgetrapt. Na 90 minuten spelen bleven de 3 punten geheel verdiend in Twijzel.

De pupil van de week, Jarno van der Valle, mocht als eerst aftrappen met zijn jarige vader Wietze van der Valle. Vanaf het eerste fluitsignaal van de leidsman Kooistra was het SC Twijzel die de bovenliggende partij was. De gasten werden meteen terug gedrongen op eigen helft. Er werden vele kansen gecreëerd door de thuisploeg. De eerste was voor de topscorer van SC Twijzel Johannes van der Meulen. Johannes stuitte op de sluitpost van VV Beetgum. De hieruit ontstaande corner werd door Kees Jongsma in gedraaid bij de eerste paal. Deze kon door een oplettende verdediger door gekopt worden waardoor Peter Poortman een vrije kop kans kreeg bij de tweede paal. Maar Peter had het vizier te hoog staan. De gasten waren meteen gewaarschuwd. Waar Wietze van der Valle zich verslikt had in de bal voor de doelman was het even later Mach Wichaisuek die oog in oog stond met de keeper van VV Beetgum. Maar ook Mack wist de keeper niet te passeren. Peter Poortman zag ook dat de doelman een sta in de weg was voor de gastheren doordat hij de bal voor Peter weg plukte voordat hij kon schieten. Na 22 minuten spelen kreeg VV Beetgum haar eerste kans via een counter. Menno Blom, die deze wedstrijd het centrale verdedigings duo vormde met Rene Paauw, kon het schot onschadelijk maken. SC Twijzel stond positioneel goed opgesteld en er werd goed gevoetbald. Vele aanvallen werden vanuit de achterhoede opgebouwd. In de 26e minuut was het Kees Jongsma die op de linker flank weg gestuurd werd door Peter Poortman. Kees hield het overzicht en kon de bal klaar leggen voor Wietze van der Valle. Wietze ronde beheerst met de binnenkant voet af en zette zijn ploeg op voorsprong. 4 minuten later was weer raak. Dit keer ging de aanval over de rechter flank. Rein van der Veen had een prachtige pass in huis op Hielke van der Meulen. Ook Hielke bleef rustig en zag Mack Wichaisuek vrij staan. Mack kon aannemen om vervolgens de bal in de verre hoek te schieten en de voorsprong verdubbelde. Na de treffers ging het speeltempo iets omlaag en werden er geen grote kansen gecreëerd tot aan de laatste minuut van het eerste bedrijf. Johannes van der Meulen speelde zich zelf vrij voor de doelman. Weer werd zijn inzet gepareerd. De doelman kon het speeltuig niet klemmen waardoor Peter Poortman dacht binnen te kunnen koppen. Maar de doelman werd geassisteerd op de doellijn door een verdediger die de bal weg kon werken.

De tweede helft kwam VV Beetgum feller uit de kleed box. Doelman Jakob Sietse Bremer kon tot twee maal toe een inzet gemakkelijk keren. In de 56e minuut mocht Menno Blom aanleggen voor een vrijetrap op aan afstand van ongeveer 25 meter. Menno schoot het leer snoeihard richting de verre boven hoek. De bal belandde uiteindelijk via de binnenkant van de paal in het doel, 3-0. Na de 3-0 probeerden de gasten om een aansluitingstreffer te maken. Jakob Sietse Bremer kon knap redding brengen op een indraaiende corner en zag even later de bal over zijn doel gekopt worden. Verder dan deze kansen kon VV Beetgum niet komen. SC Twijzel speelde de tweede helft beheerst en gecontroleerd. Wel werd er geprobeerd om de score uit te breiden. Hier kreeg de thuisploegen meerdere malen de kans voor. Johannes van der Meulen stuitte nogmaals op de doelman. De ingevallen Patrick Huizenga schoot voorlangs na een prachtige solo actie waarbij hij 4 man omspeelde, beginnend vanaf zijn eigen helft.

Gezien het spelbeeld kent de wedstrijd SC Twijzel tegen VV Beetgum een terechte winnaar met een mooie uitslag. Als de mannen uit Twijzel scherper zouden zijn geweest in de afronding, dan had de score behoorlijk hoger uit kunnen vallen. Zo kreeg Wietze zijn gewenste cadeau van zijn medespelers, namelijk 3 punten. Dat cadeau werd nog mooier nadat de heren te horen hadden gekregen dat de koploper SC Leovardia, onverwacht van de hekkensluiter Oostergo had verloren was het feestje compleet. SC Twijzel staat voor het eerst in haar geschiedenis boven aan in de 4e klasse. In de komende twee weken staat er geen competitie wedstrijd op het programma en staat er beker/ inhaal gepland door de KNVB. SC Twijzel hoeft geen wedstrijden in te halen en is uitgeschakeld voor de beker. Wel wordt er volgende week geoefend tegen Harkema Opeinde. Op 4 maart is SC Twijzel vrij gepland wegens een oneven aantal ploegen in de competitie. Op 11 maart staat de “El Classico” van klasse 4B op het programma. Dan reizen de heren naar de hoofdstad van Friesland om te strijden tegen SC Leovardia, aanvang 14:30 uur.