Harry Potter en de strijd der Goddelijke Wezeling

Het nieuws sloeg in als een bom. Het verloren deel uit de Harry Potter reeks van J.K. Rowling is terug gevonden. En u raadt nooit waar….? Juist in Twijzel! Tenminste de wedstrijd van de Goddelijke Wezelingen van afgelopen dinsdag zou zo als script kunnen dienen voor een volgend boek. Alle elementen voor een goed verhaal waren aanwezig; drama, heroïek en helden. 

Na het niet doorgaan van de wedstrijd op zaterdag was de KNVB er als de kippen erbij om deze wedstrijd te verplaatsen naar 10 mei. Dat er geen rekening gehouden wordt met gezinslevens en ouderdom deed wel blijken uit het gerezen bizarre speelschema; 10 mei Berlikum thuis, 11 mei Franeker uit, 13 mei VVT uit, en ja we hebben het toch echt over de Goddelijke Wezelingen uitkomend in de reserve 6e klasse. Gelukkig werd Berlikum bereid gevonden om de wedstrijd een week naar voren te halen maar jammer genoeg lieten ze dat ook elk moment verbaal horen wanneer de mogelijkheid zich voordeed. Wanneer de “wees blij dat we er zijn”tjes en de “nou we zijn hier voor jullie”tjes niet om de oren vlogen, waren daar altijd nog de vliegende tackles. Duidelijk was dat veel spelers zich lieten inspireren door het nabijgelegen militair vliegveld; veel lawaai en hier en daar een invliegende speler.
En met kunst en vliegwerk wist ook de Goddelijk Wezelingen een aantal manschappen op de trommelen om tussen het puinwerk van Berlikum door te voetballen. De anti-held van Blauw-Wit Chris-Jan, mocht nu ongestraft zijn keepers kwaliteiten laten zien door het ontbreken van Johan van der Zwaag en Tristen van Wieren. Vol overgave stortte Chris-Jan zich in zijn functie als keeper en met een heroïsche optreden zal Chris-Jan altijd in de annalen van de Goddelijke Wezelingen verdwijnen. Met Arjen de Jong, terug van het konijnen voederfeest, Feye Postma, Jelmer de Boer en il capitano Wiebe de Vries moesten de aanvallende dementors van Berlikum beteugeld worden. Voor wie niet weet wat een dementor is; het zijn waarschijnlijk de ergste wezens uit de Harry Potter reeks, hebben geen ogen en komen daarom als een gek invliegen. Het middenveld bestaand uit Jasper Heidstra, Pieter vd Meulen, Arnold vd Velde en Dirk de Haan mochten met hun magische kwaliteiten proberen om Mennelt Pilat en Tjibbe ‘Perkamentus’ Brinkman te voorzien van goede voorzetten en sublieme steekpasses. Vanaf minuut één waren de intenties van beide ploegen duidelijk, de Goddelijke Wezelingen wilden het aanwezige publiek betoveren met goed opgezette aanvallen en Berlikum kon daar weinig tegen overzetten. Al vrij snel in de wedstrijd waren er een aantal grote kansen voor Mennelt en Tjibbe maar of het vizier op de toverstok stond niet scherp of in Mennelt’s geval het aluminium stond in de weg. Toch was het Mennelt die zijn indrukwekkende seizoens moyenne met een gave kopbal wist op te krikken en zodoende de verdiende voorsprong op het scorebord wist te zetten. Uit een goed genomen hoekschop van Pieter vd Meulen, zorgde Mennelt met zijn ‘wingardium leviosa” levitatie spreuk ervoor boven iedereen uit te stijgen en de 1-0 te maken. 

Waar normaal gesproken een voorsprong bevrijdend werkt, werkte deze nu beklemmend. De Goddelijke Wezelingen gingen teveel mee in het spel van Berlikum waardoor er niet meer met zelfvertrouwen aangevallen werd en duels vermeden werden. Gelukkig was de oude magiër Tjibbe Brinkman er om zijn elftal bij de hand te nemen door een fenomenale voorbereiding van Arjen de Jong, op betoverende wijze af te ronden. Door zijn directe tegenstander onder druk te zetten, kon Arjen met bal een aantal meter op stomen vanuit de achterhoede. Met een ragfijne pass probeerde Arjen de diepgaande Arnold aan te spelen maar wat Arjen niet wist, is dat de oude magiër Tjibbe de bal betoverd had waardoor zijn pass een volslagen andere kant op ging en bij de vrijstaande Tjibbe uit kwam. Met een sublieme boogbal over de uitkomende keeper werd de wedstrijd feitelijk beslist en tot de rust gebeurde er voetballend niet veel meer.

Tijdens de rust de gebruikelijke rituelen, bakje thee, wissels doorspreken en één van Sir Alex’s adjudanten die uit zijn plaat gaat vanwege het angstige spel, u kent het  wel. Met Alco Boersma voor Arnold van der Velde, Kor Bruining voor Jasper Heidstra, Auke vd Wal voor Pieter van der Meulen en Rinse Boersma voor Dirk de Haan werden er een aantal verse krachten los gelaten in het veld. En al snel had dit zijn gewenste effect. Van achteruit werd Alco de diepte ingestuurd en met een krachtige sprint kon Alco voor de achterlijn met een strakke voorzet de geheel vrijstaand Tjibbe voor een vrijwel lege goal de kans geven zijn tweede van de avond te maken en de 3-0 te noteren. Maar de geschiedenis van de eerste helft herhaalde zich. In plaats van dat de treffer voor vertrouwen bij de Wezelingen, begon Berlikum beter in het spel te komen en begonnen ze eindelijk te voetballen tot het moment die beter bekend staat als; de-situatie-die-niet-genoemd-dient-te-worden!

Na de zoveelste overtreding op de weer ingevallen Arnold vd Velde kregen de Goddelijke Wezelingen halverwege de helft van de tegenstander tegen de zijlijn een vrije trap. En op het moment dat Kor Bruining de vrije trap zou nemen besloot de Marcel Lubbermans look-a-like van Berlikum om Mennelt Pilat om onduidelijke redenen door midden te zagen. Een actie die op geen enkel veld thuis hoort en helemaal niets met de waarden van voetbal te maken hebben zorgde voor een commotie die ook niet met onze geliefde sport te maken hebben. Resultaat was dat twee spelers het veld konden verlaten, één van Berlikum en één van Twijzel met een klein verschil dat de Goddelijke Wezeling direct spijt had van zijn actie en de Berlikumer zijn halve medicatie nodig had om rustig te worden. Je bent Goddelijk of niet.

Nadat de rust terug was gekeerd moest er nog zeker 20 min gevoetbald worden met beiden een man minder en beiden geen zin meer om te voetballen. Tenminste Berlikum deed dat de gehele wedstrijd al niet en aan de koppies te zien was er ook geen Goddelijke Wezeling meer die er zin in had. De moe gestreden Feye Postma werd vervangen door Thom Wijbenga en direct liet Thom zich aanvallend gelden. In een één-twee met Mennelt Pilat werd Thom de diepte in gestuurd. Met een sprint waar Usain Bolt nog wat van kan leren sprintte Thom voorbij de vertwijfelde Berlikumse verdediger en met zijn gouden linker wist Thom na deze vermoeiende sprint er ook nog een goed voorzet uit te persen op Kor Bruining. Als een ware Dennis Bergkamp in zijn hoogtij dagen bij Arsenal plukte Kor in de zestien tussen twee robuuste verdedigers de bal uit de lucht en met een magistrale controle wist Kor, nogmaals tussen twee verdedigers in, de bal neer te leggen voor zijn linker en zodoende een wonderschoon doelpunt te maken, 4-0. In de resterende minuten gebeurde er niet veel meer en kon er rustig na gedacht worden over de ‘man of the match” titel.

Bovenal verdient Chris-Jan met zijn heroïsch optreden als inval keeper alle lof en eer. Zonder twijfel stapte hij bij gebrek aan een keeper naar voren om de handschoenen op te pakken en zodoende zijn team de Goddelijke Wezelingen uit de brand te helpen. En met de allure van een getrainde keeper stond Chris-Jan zijn mannetje. Maar de titel ‘man of the match’ gaat deze keer naar de aanvoerder van Berlikum. Niet vanwege zijn optreden tijdens de wedstrijd maar vooral voor zijn actie na de wedstrijd. Zelden gezien maar getuige van een enorm eergevoel en een groot respect voor het voetbal, stapte deze aanvoerder na de wedstrijd in de kleedbox van de Goddelijke Wezelingen om zijn oprechte excuses aan te bieden voor het gedrag van zijn speler(s). Tot tranen toe geroerd stond hij daar vol schaamte in een kleedbox vol Goddelijke Wezelingen zijn verhaal te doen waardoor de avond op een positieve manier gedenkwaardig werd beëindigd door een held uit Berlikum.