Goddelijke Wezelingen part II; Revenge of the Weasel

Zoals de minder begaafde André Hazes vaak in zijn programma roept; Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Daar waar het vorige seizoen van de Goddelijke Wezelingen net niet met een gouden randje afgesloten kon worden, is er inmiddels alweer een start gemaakt in de voorbereiding op het seizoen 2017-2018. Met een drietal bekerwedstrijden kunnen de geroutineerde talenten van Twijzel 2 zich voorbereiden op een nieuw seizoen waarin veel onbekende tegenstanders verwelkomd zijn in de competitie. Een Goddelijke Wezeling kan natuurlijk niks met termen als “doelstellingen, prognoses en verwachtingen”, zij gaan gewoon lekker voetballen en zien dan wel waar het schip strand op de competitieladder. Maar iets hoger eindigen dan vorig seizoen werd toch wel unaniem genoemd als gewenst resultaat. En ook met een tweetal tegenstanders van de bekercompetitie waren nog een klein aantal appeltjes te schillen. Te beginnen met de Zwaagwesteinde 3. Want menig Wezeling had het pak slaag van twee seizoenen geleden nog vers in het geheugen!
Dus zoals beloofd op het slot feestje van de Goddelijke Wezelingen had iedereen zich netjes aan het zomertrainings-schema gehouden, en kwam goed afgetraind ten tonele in de Westereen.
Met een groot deel van de Goddelijke Selecão van vorige seizoen en een aantal solliciterende debutanten in de wondere wereld van de Goddelijke Wezelingen, moest vandaag een elftal geformeerd worden.
Jacob Sytse Bremer had de eer om in het eerste duel het Goddelijke doel te verdedigen samen met Jasper Heidstra, Wiebe de Vries, Feye Postma en de als nieuw gekozen spielführer Arjen de Jong. Daarvoor moest het viermansmiddenveld bestaand uit Hilbert Hiemstra, Pieter van der Meulen, Arnold van der Velde en Mack Wichaisuek voor de aanvoer zorgen naar de aanvallers Mennelt Pilat en Eibert de Haan. Maar alsof het lot er mee speelde werd het eerste basisplekje van het nieuwe seizoen voor Eibert te niet gedaan door een zogenaamde “no-show”. Ondanks eerdere toezeggingen wist Eibert de wandeling naar het sportpark de Moune niet te maken en moest er met Chris-Jan Borgers op zijn plekje gestart worden.
Vanaf minuut één was het Twijzel 2 dat met goed en aanvallend voetbal bezig was. Enigszins overrompeld doordat twee jaar geleden binnen 15 minuten er een comfortabele 4-0 voorsprong voor de Readsjes op het scorebord stond, konden de mannen van Sir Alex de Haan van achteruit vrij uit voetballen. Vooral Mack liet zich de Goddelijke jas goed meten want altijd aanspeelbaar en strooiende met subtiele passjes was hij een plaag voor de rood groene defensie. Na een aantal kansen was het Mennelt Pilat die na een overduidelijke overtreding zich belaste met de terecht gegeven penalty. Want wanneer de overtreding buiten de zestien gemaakt wordt en de desbetreffende speler land binnen de zestien is het toch over duidelijk een strafschop?! Maar hoe dan ook zoals zo vaak wist ook dit keer Mennelt de strafschop te benutten ook al moest dat in twee pogingen. De eerste inzet was niet al te best en mocht amper het predikaat ‘schot op goal’ dragen maar gedragen door een collectieve zucht van teleurstelling was Mennelt er als de kippen bij om de rebound een stuk overtuigender binnen te schieten.
Door het vele gemopper van de tegenstander konden de mannen van de afwezige Sir Alex lekker vrolijk door voetballen en uit één van deze frivole aanvallen was het Hilbert Hiemstra die na een mooie steekpass van Arnold van der Velde de 0-2 beheerst wist binnen te schieten.
Tijdens de rust mochten een aantal oudgedienden wisselen van plaats maar mochten ook een aantal sollicitanten voor de Goddelijke titel hun opwachting maken.
De tweede helft was feitelijk een kopie van de eerste, met dien verstande dat beide ploegen uiteraard in tegengestelde richtingen speelden. De tandem Peter Poortman en Mennelt Pilat lieten zien elkaar goed te kunnen vinden en hadden de Goddelijke Wezelingen dan ook naar een historische overwinning kunnen schieten, maar het lukte hem tot drie keer toe niet om het leer van dichtbij achter de Westereender doelman te friemelen. Geen probleem, de wedstrijd was toch al om des Keizers baard omdat de 0-2 voorsprong goed in handen werd gehouden onder nieuwbakken aanvoerder Arjen de Jong.
Na wat plaagstootjes van Zwaagwesteinde waarin Jacob-Sytse zijn kunsten goed vertonen, scoort Mennelt na een goede pass van Peter. Met de 0-3 op zak begint Twijzel weer beter te voetballen en wordt de eerder beschreven aanval nog eens dunnetjes over gedaan maar daar waar Peter eerder de aangever op Mennelt was, ging het nu andersom en staat ook Peter Poortman op het Goddelijke scorebord.
Uit een goede vrije trap van 20 meter weten de mannen uit Zwaagwesteinde de spreekwoordelijke eer te redden. Waarna het slotakkoord weer voor de mannen van Sir Alex is. Met de gedachte op zak dat een Brinkman alleen genoegen neemt met de hoogste trede van het ereschavot, schiet Mennelt zijn derde van de middag binnen na wederom een uitstekende pas van Peter. Met 3 doelpunten heeft Mennelt overduidelijk weer de jacht geopend naar de Gouden schoen.
Opmerkelijk was nog wel dat Zwaagwesteinde eigenlijk nog een tweede doelpunt maakte maar dat er collectief werd besloten dit doelpunten niet te vermelden in de officiële statuten omdat de doelpuntenmaker anders te veel praatjes zou krijgen, hoezo geen humor in Zwaagwesteinde! Met een 1-5 overwinning konden de Wezelingen zich gaan opmaken voor een thuiswedstrijd in Harkema. En dat een thuiswedstrijd in Harkema altijd lastig is, liet zich dan ook duidelijk merken.
Met nagenoeg dezelfde selectie maar met deze keer de aanwezig en niet verslapen Eibert de Haan, een terug gekeerde van vakantie en LionKing fan Remco van der Velde, publiekslieveling Arjan Douma en roadrunner Jelle Pilat was de selectie aangevuld waar Mack en Peter hun opwachting weer bij het eerste elftal mochten maken.
Vanaf het begin werd er flink de aanval gezocht en met een aantal kleine speldenprikjes werd de keeper van Harkema-Opeinde 3 getest. Maar naast het missen van kleine kansjes werden er ook zeer grote kansen gemist. Tot tweemaal toe was het Dirk de Haan die de kans had zich onsterfelijk te maken door in zijn eentje Harkema aan gort te schieten maar beide kansen werden jammerlijk gemist. Maar gelukkig was de blonde God Arjan Douma weer binnen de gelederen om het eerste doelpunt van de middag te maken. Uit een ragfijne hoekschop van Chris-Jan Borgers zette Arjan zijn blonde kruin tegen het wit/blauw/oranje leder om de bal stijlvol de kruising in te koppen. Daar waar voor de verdiende 0-1 nog aardig werd gevoetbald, raakten de Wezelingen door een hard maar gedreven Harkema de regie volledig kwijt. Met veel en vooral onbestrafte overtredingen kwam Harkema-Opeinde 3 steeds beter in het spel waardoor ze dan ook de terechte gelijkmaker wisten te maken. Door naïef het duel aan te gaan werd Jasper Heidstra door oud Twijzelaar Ate Hamstra aan de kant gezet waarna hij in tweede instantie wist te scoren. Tristen van Wieren kon de eerste inzet nog goed keren maar gelegen op de grond was het voor Harkema een simpel karweitje om vlak voor rust de 1-1 te noteren.
Het vertoonde spel in de tweede helft werd er eigenlijk niet beter op maar de Goddelijke Wezelingen lieten nu wel zien ook zelf de strijd prima aan te kunnen gaan. Onder aanvoering van een luid aanwezige spielführer Arjen de Jong werd aan Harkema duidelijk gemaakt dat er meer voor nodig is dan alleen maar harde overtredingen om een Wezeling van zijn stuk te krijgen.
Tot de zestigste minuut van de wedstrijd. Bal hoog rond de zestien meter van Tristen. De goed ingevallen Remco van der Velde springt de lucht in om het speeltuig weg te koppen tussen twee tegenstanders. Alle overige Wezelingen blijven mooi veilig met de voetjes in het Harkemase gras staan, in de wetenschap dat de kans 50% is dat Remco de bal wegkopt. Dat heeft een oud leider tenminste ooit eens voorgerekend. KLABATS!! De kale klets snoeihard tegen het hoofd van de tegenstander. De aanwezige bezoekers in het naburige Themapark in de war omdat ze dachten dat er één of andere historisch schaap in het natuurvriendelijke park werd afgeschoten. Niets was minder. De technische K.O. zorgde voor enkele minuten rust waarin Remco langzaam maar zeker weer ontwaakte uit zijn diepe slaap. Ondertussen werd de scheidsrechter in gefluisterd dat het misschien wel een overtreding was en het misschien niet een vrije trap kon worden voor u raadt het vast al: Harkema.
Nadat Remco als uit een scène van de LionKing als Simba weer omhoog werd geholpen en de wedstrijd verder kon voetballen mocht Harkema nog een poging wagen om de vrije trap binnen te schieten. Maar als goedmakertje zag de van richting veranderd vrij trap van Harkema er deze keer voor de scheidsrechter niet uit als een hoekschop maar als een doeltrap. Waardoor via een omweg de bal alsnog in Twijzeler balbezit kwam.
Welgeteld één noemenswaardig aanval viel er nog te noteren. Een fraaie doorsteek bal vanuit het midden door de ingevallen Arnold van der Velde belandde in de kundige voetjes van de welbekende Torschützenkönig Jelle P. Met een mooie kapbeweging wist Jelle zijn directe tegenstander als een suïcidale dodo uit de IceAge film volledig het ravijn in te sturen en met een bekeken schot de keeper te passeren.
Helaas was de voorsprong van korte duur want uit een korte corner van Harkema was het Dirk de Haan die met een vakkundige smash de voorzet gaf voor een gelijkspel. Daar waar Dirk eerst nog ontkende hands gemaakt te hebben, kon de scheidsrechter niets anders dan de bal op de stip te leggen. Met weer een oud Twijzeler Wietse Postma achter de bal werd de eindstand op 2-2 bepaald. Met vier doelpunten van Twijzelse makelij werden de punten gedeeld. Helaas voor de Wezelingen moet gevreesd worden voor een langdurig afscheid van Remco van der Velde. Bij een ongelukkige val kwam Remco verkeerd op zijn schouder terecht waardoor deze uit de kom sprong.
Met een Wezeling minder moest er dus in de laatste bekerwedstrijd met Veenwouden gestreden worden om een plaatsje in de volgende ronde. Vol met goede moed worden dan ook de vaste rituelen in de kleedhokjes vooraf aan de wedstrijd met uiterste precisie volbracht want toorn niet aan de rituelen van een voetballer. Dus in de luchten van diverse boeren gevuld met een walm van Red Bull en drankscheten waarvan iedereen ontkent hem gelaten te hebben, konden de mannen deze keer onder leiding van technisch directeur Tom Wijbenga de opstelling aanschouwen. Weinig verrassing maar met de terugkeer van Johan van der Zwaag en debutant Wezeling Marc Boorsma stond er weer een ploeg die de strijd met Veenwouden 3 moeiteloos aan kon gaan.
Twijzel voetbalt 1e helft goed, een stuk beter dan de week ervoor tegen Harkema. Orkaan Marc dartelende als een verfrissende wervelwind over het veld en is een ware plaag voor de mannen uit Veenwouden. Met verzorgt voetbal worden er een aantal mooie aanvallen uit de hoge hoed getoverd en staat het defensief weer als een huis. De weer uitstekend coachende Jacob-Sytse moet welgeteld één keer ingrijpen op een doorgebroken speler. De groot aantal kansen kunnen helaas net niet omgezet worden tot een doelpunt waardoor heel lang de spanning in de wedstrijd blijft. Totdat Pieter met een uiterst uitgekiende steekpass Marc Boorsma achter de verdediging vrij weet te zetten. Na de wedstrijd werd er nog vol ongeloof afgevraagd of het een vogel of een vliegtuig was, maar nee het was Marc die sneller is dan de verdediging en vervolgens koel af rond en de verdiende 0-1 voorsprong noteert.
Tijdens de rust de inmiddels wel bekende taferelen en hier en daar nog een tactische aanwijzing die niet helemaal gehoord wordt omdat een aantal Wezeling door hun inzet, hun opgedane hartritme weer op een normaal tempo proberen te krijgen.
Rinse Boersma vervangt Pieter van der Meulen, de Maradona fan Twizel Eibert de Haan mocht Tom verlossen van zijn eerste minuten voetbal en Johan van der Zwaag had zijn keepers-pantalon ook weer uit de kast gehaald en kwam in de plaats voor Jacob-Sytse.
In de tweede helft lijkt Twijzel het goede spel van de eerste helft te zijn vergeten. De bal gaat minder makkelijk rond en Veenwouden weet beter druk te zetten. Er worden veel minder kansen gecreëerd dan in de eerste helft. Maar gelukkig weet ook Veenwouden er niet heel veel tegenover te zetten.
Na 60 minuten komt Jacob-Sytse als veldspeler er in voor de moegestreden Jasper Heidstra. Vanwege de goede prestaties van Mennelt Pilat vond Tjibbe Brinkman het kennelijk ook hoog tijd om zich te melden vanuit de diepe krochten van de gemeentelijke politiek en kwam voor de laatste minuten in veld voor Eibert. Maar in de gegeven minuten wist ook Tjibbe niet potten te breken om de verlossende 0-2 voorsprong op het scorebord te zetten.
Maar gelukkig is daar dan nog altijd der Bomber Chris-Jan Borgers. Één op het eerst gezicht makkelijk voorzet werd niet goed door de goalie van Veenwouden verwerkt waarna Chris-Jan zo scherp als een mes is om zo zijn eerste officiële doelpunt in twee jaar te laten noteren.
Helaas was de spanning al snel weer terug nadat een goede aanval van Veenwouden vakkundig werd afgerond door de spits van Veenwouden. Dit was het signaal voor Veenwouden om in de resterende minuten, aanval na aanval op te zetten. Twijzel kwam er niet meer uit. Maar met het enige kunst en vliegwerk wist Twijzel de overwinning binnen te slepen.
En met een voorbereiding waarin er niet werd verloren lijken de mannen van Sir Alex en zijn adjudanten klaar voor de competitie. Kleine bonus is dat er sinds lange tijd er weer eens twee senioren elftallen door gaan naar de volgende bekerronde waardoor er een vervolg op de cult-hit; Revenge of the Weasel in de maak is.