De Mindfuck van Mart Smeets

Velen maar misschien ook wel iedereen die de moeite neemt om de avonturen van de Goddelijke Wezelingen te lezen, zullen bij het zien van de titel denken: ”Huh?”.
Om het verhaal in een begrijpelijke context te gieten, zal er het één en ander uitgelegd moeten worden om de strekking van het verhaal duidelijk te krijgen.
Uitleg 1; Mart Smeets repte in een lang vervlogen verleden tijdens de Tour de France met regelmaat over een zogenaamde getelefoneerde demarrage. Daarmee doelend op een demarrage, niet bepaald subtiel dus, die je van verre ziet aankomen. Vaak daarom ook niet succesvol.
Uitleg 2; In de volle overtuiging dat respect nog bestaat in het voetbal, werd met de tegenstander van vandaag in 2017 afgesproken dat de wedstrijd sc Twijzel II – ONT IV van 14 oktober vorig jaar in Opende gespeeld zou worden (vanwege het te realiseren kunstveld) en dat de wedstrijd van 10 februari ONT-Twijzel in Twijzel gespeeld zou worden. Maar niks was minder waar. De heren van ONT 5 wilden niet afreizen naar Twijzel want de wedstrijd stond bij hun als thuis vermeld. Noem het psychologische oorlogvoering, noem het een Mindfuck, je moet toch wat als je tegen de trotse koploper moet. Jammergenoeg werd deze zeer on-respectvolle actie al enigszins verwacht dus de mededeling dat er op 10 februari gespeeld zou worden in Opende was geen verrassing, en van een klein Mindfuckje raakt de gemiddelde Goddelijke Wezeling ook niet in de war. Sterker nog daar voetballen ze juist heel goed op zoals later die middag wel zou blijken.

Dus met de zeer vakkundig geplaatste Mindfuck van Mart Smeets in de binnenzak van het nieuwe trainingspak, konden de mannen van Sir Alex de wedstrijd aanvangen zonder een al te lange warming-up. Gemotiveerd ging de verdediging onderleiding van il capitano Arjen de Jong het de voorwaatsen van ONT zeer moeilijk maken. De verdediging bestaand uit Johan van der Zwaag, Wiebe de Vries, Feye Postma en Jasper Heidstra konden vandaag niet alleen hun verdedigende kwaliteiten etaleren maar er was ook voldoende ruimte voor de aanvallende intenties. Het middengeweld met Chris-Jan Borgers, Wietze van der Valle, Arnold van der Velde en Marc Boorsma moesten de Twijzelse voorhoedespelers Alco Boersma en Tjibbe Brinkman voorzien van genoeg animo. Na het fluiten van de arbiter van dienst was het eigenlijk direct Twijzel wat bezig ging met waar ze momenteel erg goed in zijn; aanvallen. Je ziet op tv wel eens samenvatting van de wedstrijden uit de eredivisie waar de samenvatting gestart wordt in de 23 minuut omdat het daarvoor niet aan te gluren was. Deze middag was eigenlijk het tegenoverstelde. Foxsports had best een cameraploeg kunnen sturen om de gehele wedstrijd uit te zenden. Tenminste voor de Twijzel supporter was het een hele mooie wedstrijd om naar te kijken want aanval na aanval werd de toegestroomde supporters voorgeschoteld. En de ene nog mooier dan de andere. Vrij snel na het begin had de gemiddelde ONT speler ook door dat Mindfuckjes en psychologische oorlogvoering niet genoeg zou zijn om de ontketende Wezelingen te beteugelen. Met elke minuut die verstreek werd ook de wedstrijd iets harder. Uit één van deze harde overtredingen kwam dan ook de openingstreffer. Door goed weg te draaien bij zijn tegenstander gaf Alco Boersma zijn directe tegenstander geen andere mogelijkheid dan het maken van een overtreding. Gelukkig was de scheidsrechter objectief genoeg om dan ook niets anders dan een strafschop toe te kennen ondanks de vele bezwaren van zijn dorpsgenoten. Deze strafschop werd overtuigende binnen geschoten door Wietze van der Valle en opende op deze manier het doelpuntenfestijn. Na het eerste doelpunt werd er binnen een tijdsbestek van tien minuten een ongekend aantal aanvallen opgezet waarbij de mooiste ook nog zeer doeltreffend was. In een moment waarin techniek en inzicht in de belichaming van Alco Boersma naar voren kwam, werd Wiebe de Vries in staat gesteld om de 0-2 te maken. Wiebe stoomde van achter uit op om met Alco rond de zestienmeter een één-twee op te zetten. Met een sublieme hakbal zoals Luuk de Jong tegen Sparta deed kwam Wiebe geheel vrij weer in balbezit. Met een goede lichaamsschijnbeweging zette Wiebe de keeper op het verkeerde been en kon hij in alle rust de bal in het lege netje deponeren. Niet veel later tekende Wietze voor de 0-3. Een voorzet van Alco Boersma kwam bij Tjibbe Brinkman terecht. Uit een moeilijke hoek wist Tjibbe de bal op de paal te koppen en de terugspringende bal werd een prooi voor de alerte Wietze van der Valle. Na zeer belangrijke te zijn geweest bij de eerste drie doelpunten was het voor Alco tijd om zelf als doelpuntmaker op het scoreformulier te komen. Na een goede actie van de zeer hardwerkende Marc Boorsma kon Alco de 0-4 binnentikken en de 0-5 kwam ook van de voet van Alco na een mooie combinatie met Tjibbe Brinkman. Vlak voor rust was het Arnold van der Velde die de keeper van ONT stof tot nadenken gaf. Uit een scherpe corner van Marc Boorsma was het ONT dat probeerde uit te verdedigen. Door zijn verdedigers op te jagen dacht de keeper dat het gevaar voorbij was. Maar de afvallende bal werd door Arnold met de borst gecontroleerd en van 30 meter in één keer op doel afgevuurd. Met een boog vloog de bal net onder de lat over de verbouwereerde keeper heen. Met een 0-6 ruststand kon er rustig gekeken worden naar het strijdplan voor de tweede helft.

In de tweede helft kwamen een aantal frisse krachten in het veld. Johan van der Zwaag werd vervangen door Tristen van Wieren, Duracell Jasper mocht plaats maken voor good old Rinse Boersma, het middenveld kreeg een ware metamorfose want Pieter van der Meulen, Rein van der Veen en Jelmer de Boer kwamen op de vrijgekomen plekjes van Chris-Jan, Arnold en Tjibbe waarbij Marc doorschoof naar voren en Jelmer op de rechterkant van middenveld zijn meters mocht maken. Ondanks de rust en de wisselingen was er niets aan dadendrang ingeboet. Direct na de aftrap waren het weer de Goddelijke Wezelingen die op volle kracht de aanval zochten. Uit één van deze aanvallen werd op wonderschone manier een aanval opgezet door assistkoning Marc Boorsma. Met een mooi solo passeerde Marc de verdediging van ONT maar raakte iets van koers. Met een mooi hakbal passeerde Marc de doelman en legde de bal panklaar neer voor Wietze van der Valle die het laatste zetje gaf. De scheidsrechter keurde het doelpunt eerst goed maar vond na lang nadenken samen met de assistent-scheidsrechter dat het buitenspel was. Dat van uitstel geen afstel komt liet Remco van der Velde daarna snel na zijn invalbeurt voor Alco Boersma zien. In de zestienmeter wist Remco met zijn borst een strakke voorzet van Marc Boorsma te controleren. Door goed om zijn eigen as heen te draaien kon Remco met zijn zwakke linkerbeen de doelman voor de zevende keer de bal uit het netje laten halen. Wietze van der Valle mocht na een uur zijn tegenstanders horendol gespeeld te hebben ook rust nemen en werd vervangen door Dirk de Haan. Dirk liet zien een echte supersub te zijn door direct voor veel gevaar te zorgen. Helaas stond Dirk’s vizier nog niet op scherp en werden een aantal mogelijkheden tot scoren gemist. Zijn grootste kans was een niet te missen kans aangeboden door wederom Marc Boorsma na een één-twee met Remco van der Velde. Voor een bijna lege goal raakte Dirk de bal niet helemaal lekker waardoor deze net naast de verkeerde kant van de doelpaal verdween.
Een mooi aanval opgezet door Jelmer de Boer kwam bij de zeer goed spelende Marc terecht die met een subtiel tikje Rein van der Veen vrij in zestien zette. Met een hard geplaatst schot kwam Rein ook op het scoreformulier;0-8. De motivatie om door te gaan zag je met de minuut uit de ogen van de ONT spelers verdwijnen maar het leed was nog niet geschiet. Dirk de Haan kreeg vrije doorgang op het middenveld en door een bal op gevoel mee te geven aan Remco van der Velde kon hij de bal beheerst onder de doelman door schuiven en zodoende de 0-9 eindstand te noteren.

Met een straatlengte voorsprong in punten lijkt het een gemakkelijke klus te worden voor de mannen van Sir Alex. Maar door de grote verschillen in aantal gespeelde wedstrijden kunnen de Goddelijke Wezelingen geen wedstrijd hun scherpte verliezen. Met VVT en Boornbergum zijn er twee concurrenten die nog maar 1 wedstrijd verloren hebben maar nog heel veel wedstrijden moeten inhalen. Kortom het is aan Sir Alex en zijn adjudanten de schone taak om geen slachtoffer te worden van de nog vele Mindfuckjes die geplaatst zullen worden.