Waarom Sir Alex van adel is?

Toen de kruitdampen na de tweede helft weer wat opgetrokken waren en het niet bepaald welriekende oude lullenzweet  een beetje was opgedroogd, stond er een voor de Goddelijke Wezelingen zwaarbevochten 0-4 eindstand op het denkbeeldige scorebord van Lvv Friesland na de wedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen 7. Zwaarbevochten omdat voor velen de wedstrijd tegen Berlikum nog in de benen zat en omdat menig Goddelijke Wezelingen een toeschouwer van eigen wedstrijd was in de eerste helft. Maar gelukkig is dan altijd Sir Alex in de buurt om zijn jonge manschappen de juist weg op te sturen. En met een aandeel in alle vier doelpunten is het wel duidelijk waarom er Sir staat voor Alex de Haan zijn naam.

In de wetenschap dat tijdens de vorige wedstrijd al met moeite werd gewonnen van het geroutineerde Leeuwarder Zwaluwen, en met Pieter vd Meulen en Johan vd Zwaag als belangrijke pionnen in de lappenmand, begonnen de Goddelijke Wezelingen vol vertrouwen aan de wedstrijd maar zeer op hun hoede voor de tegenstander. Captain Wiebe de Vries probeerde vanaf minuut één zijn medeverdedigers Tristen van Wieren, Rinse Boersma, Feye Postma en Arjen de Jong aan te sturen om vooruit te voetballen om zodoende het viermansmiddenveld met Chris-Jan Borgers, Arnold vd Velde, broeder Remco vd Velde en Dirk de Haan aan het werk te zetten. Voorin mochten Tjibbe Brinkman en Eibert de Haan voor de doelpunten zorgen. Hoewel het spel in die beginfase niet altijd even vlekkeloos was, waren de eerste kansen wel voor de mannen van de op wissel staande Sir Alex. Al snel in de wedstrijd kwamen meerdere Goddelijke Wezelingen oog in oog te staan met de Leeuwarder doelman, die telkens als winnaar uit de strijd kwam. Kansen afmaken is een kunst, maar kansen missen blijkbaar ook. Vooral Tjibbe Brinkman werd door zijn ploeggenoten een aantal keren in een goede positie gezet om te scoren maar koppend, schietend en al kappend en draaiend werd de bevrijdende 0-1 niet gevonden. Leeuwarder Zwaluwen kon een aantal keren goed onder de druk van Twijzel uit voetballen maar dat kwam vooral omdat een aantal Wezelingen genoten van het mooie weer en al spelend toeschouwer waren van hun eigen wedstrijd. De Goddelijke Wezelingen werden steeds slordiger en verder dan een hoop afstandsschoten kwam men niet. Zonder inspiratie en creativiteit modderden de Wezelingen tot aan de pauze maar wat aan waardoor er een weerloze 0-0 als ruststand genoteerd kon worden.

Maar tussen weerloos en weergaloos zit maar een klein verschil van twee letters. En die twee letters waren nu juist de kern van het verhaal om tot beter voetbal te komen. Ga met vertrouwen die tweede helft in. Ga voor elkaar een stapje meer doen. Ga in jezelf geloven. Maar ga vooral als een Goddelijke Wezeling dat veld in en vreet die Zwaluw op!

En niemand minder dan de ingevallen Sir Alex eiste, door bij alle vier de doelpunten betrokken zijn, de hoofdrol op. Een weergaloos Goddelijke Wezelingen elftal zette vanaf het begin van de tweede helft de tegenstander volledig klem. Waar je ook zag overal waren Wezelingen die het een Zwaluw lastig maakte. De Leeuwarder Zwaluwen kwamen zelf niet meer tot voetballen en konden zichzelf mede dankzij de hulp van hun doelman gelukkig prijzen dat er in de eerste 15 min van de tweede helft geen doelpunt viel. Kans op kans viel er te noteren maar de schoten van Arnold vd Velde, Remco vd Velde en Chris-Jan Borgers misten precisie.
En net op het moment dat de Leeuwarder Zwaluw dachten dat de storm was gaan liggen en ze zelf aan voetbal toe konden komen, sloegen de Goddelijke Wezelingen genadeloos toe. Dirk de Haan was de tweede helft als een bezetene overal te vinden om druk te zetten en in een goed actie veroverde Dirk de bal van zijn tegenstander. Met een subtiel puntertje wist Dirk Sir Alex te bereiken. Door goed zijn Goddelijk lichaam tussen de man en de bal te houden, zag Sir Alex vanuit zijn ooghoeken il Capitano Wiebe opstomen. Door de bal panklaar voor Wiebe neer te leggen, was Wiebe instaat om met een weergaloos afstandsschot de bal in de rechtsboven hoek te deponeren en zodoende een welverdiende 0-1 voorsprong op het scorebord te zetten.
Snel na de aftrap was het weer Dirk de Haan die Sir Alex vrij op de zestien meter wist te vinden. De uitstekend ingevallen Jasper ‘Duracell’ Heidstra veroverde de bal op eigen helft. In combinatie met Dirk de Haan werden diverse Zwaluwen omspeelt. In al dit tiki-taki geweld werd Chris-Jan als derde man gevonden en ontstond er een aanval die een doelpunt verdiende. In een allerlaatste één twee tussen Chris-Jan en Dirk, kreeg Dirk alle tijd op de vrijstaande Sir Alex met een sublieme pass te bereiken en met zijn magisch linker wist Sir Alex de 0-2 te noteren. Met de twee nul achterstand was al het verzet bij de Leeuwarder Zwaluwen verdwenen. Vanaf de aftrap was het Arnold vd Velde die direct volle bak druk ging zetten. Geschrokken van deze actieve houding veroverde Arnold de bal en kon door de laatste man te omzeilen de keeper met een bekeken schuiver het nakijken gegeven en de 0-3 binnen 30 seconden na de 0-2 te maken.

Dus doordat Sir Alex de 0-2 maakte kon Arnold de 0-3 maken en bij de 0-4 was het wederom Sir Alex die na een goede actie van Chris-Jan en Dirk met een puntgave voorzet Tjibbe Brinkman wist te bereiken en Tjibbe ook zijn doelpuntje mee pakte door onhoudbaar binnen te schieten.

In de laatste tien minuten werd en door beide ploegen niet veel meer gedaan en kon er onder zomers omstandigheden de middag winnend afgesloten worden. Eens te meer hebben de Wezelingen laten zien een hecht collectief te zijn die door hard voor elkaar te willen werken de punten binnen kunnen halen. En met een Goddelijke Wezeling van adel in topvorm is het natuurlijk altijd wat makkelijker voetballen.