Vertwij(z)feling

De 30ste van september loopt op zijn eind wanneer in een dampige Haulerwijkse kleedkamer een aantal Goddelijke Wezelingen nog een beetje na zitten te babbelen over het laatste doelpunt van de wedstrijd. Tevreden en rustend met de ellebogen op de knieën, klokkenspel ergens hangend tussen het bankje waarop ze zitten en diezelfde beide knieën, slippertjes aan, shampoo al op het kruintje gesmeerd maar twijfelend over wie het laatste doelpunt nu eigenlijk op zijn naam behoort te krijgen.
In de wetenschap dat er twee seizoenen geleden met betrekkelijk veel moeite één punt werd gehaald tegen het geroutineerde Haulerwijk 3 was het op deze regenachtige zaterdag aan de mannen van Sir Alex de taak om drie punten binnen te halen. Met Alco Boersma als belangrijke pion terug in de gelederen en een eerste elftal vol fitte spelers is het voor het technisch hart van Goddelijke Wezeling een genot om een basis elf te formeren en te aanschouwen hoe het strijdplan uitgevoerd wordt. De solide verdediging met Tristen van Wieren op de goal, de energieke Jasper Heidstra op links, het centrale duo Wiebe de Vries en Jelmer de Boer en il capitano Arjen de Jong op rechts, begonnen de Goddelijke Wezelingen vol vertrouwen aan de wedstrijd. Dat de arbeidsomstandigheden van een Goddelijke Wezeling zeer aantrekkelijke zijn, blijkt des te meer doordat elke week zich er een aantal aspirant Wezelingen aanmelden. Op het middenveld stonden Kees Jongsma, Hielke van der Meulen, Chris-Jan Borgers en Dirk de Haan en voorin stonden de killers Alco Boersma en Mennelt Pilat.
Hoewel het spel in de beginfase niet altijd even vlekkeloos was, waren de eerste kansen wel voor de mannen van Sir Alex. De mutaties in het veld zorgden ervoor dat de Wezelingen even moesten acclimatiseren, maar na een aantal minuten kwam de aanvalsstroom op gang. Gedurende de eerste helft zouden meerdere Wezelingen oog in oog komen te staan met de Haulwerwijkse doelman, die overigens te vaak als winnaar uit de strijd kwam. Kansen afmaken is een kunst, maar kansen missen blijkbaar ook. Gelukkig zijn er dan nog altijd de Wezelingen met kruiwagens vol ervaring die goed in staat zijn om een doelpunt te maken. Alco Boersma liet in een tijdsbestek van 15 minuten zien nog heel goed een hattrick te kunnen maken. Vooral zijn tweede doelpunt was van grote klasse en uitzonderlijke schoonheid. Met een bekeken lob, zoals Dennis Bergkamp heel vaak deed, werd de uitkomende goalie verslagen. Gezegd moet worden dat Alco bij alle drie doelpunten goed werd vrijgezet door Hielke van der Meulen of Kees Jongsma. Kees liet vooral zien als aangever een uitermate belangrijke rol te hebben als Goddelijke Wezeling.
Even leek de spanning terug in de wedstrijd te komen door een snelle uitbraak die goed door de hardwerkende linkerspits werd afgemaakt. Maar met al 90 minuten in de benen was de energie na deze machtige sprint op, en werd de spits tot verdedigen toe gedreven door een sterk aanvallende Arjen de Jong. Op slag van rust was het de ingevallen Hilbert Hiemstra voor de geblesseerde Dirk de Haan, die raak prikte uit een mooie aanval opgezet door Jasper Heidstra en Hielke van der Meulen. Opstomende via de linkerkant was het Jasper die samen met Hielke Hilbert vrij achter de verdediging wist te krijgen En wie anders dan Hilbert met zijn gouden linker bleef de koelbloedigheid zelve. Altijd en overal. Het was ook pas de éénentwintigste kans aan Wezelingen kant gedurende de eerste drie kwartier en het was meteen raak; 1-4.
Tijdens de rust werden er een aantal kleine aanpassingen gemaakt, want een spits die driemaal scoort in een kwartier laat je natuurlijk staan. Met Tom Wijbenga als aanvallende linkermiddenvelder op de rechterkant voor Chris-Jan en Pieter van der Meulen voor Rolling Stones fan Jelmer de Boer moesten de mannen van Sir Alex een goed vervolg aan de eerste helft geven. Het creëeren van kansen ging in de tweede helft gelukkig gewoon door maar het missen van kansen helaas ook. Haulerwijk kwam feitelijk niet meer aan voetballen toe en met twee schoten op goal waren de aanvallende intenties nihil. De defensie stond weer als een huis maar door onzorgvuldigheid in de opbouw werd er door veel Wezelingen met energie gestrooid alsof het pepernoten waren.
Gelukkig was het Alco Boersma die alle Haulerwijkse hoop aan flarden schoot door de 1-5 aan te tekenen. Met vier doelpunten op zak was het voor Sir Alex tijd om sluipschutter Eibert de Haan in te brengen voor de effectieve Alco. Ook de aangeslagen Hielke van der Meulen werd Goddelijk bedankt voor de bewezen diensten en werd afgelost door Chris-Jan.
In de resterende minuten kon men duidelijk zien dat bij veel Haulerwijkse mannen al een wedstrijd in de benen zat en dat de noodzaak aan Twijzel kant niet meer zo groot was.
Kees Jongsma liet in een aantal acties zien de test der Goddelijke Wezelingen cum laude te doorstaan door in één actie, twee tegenstanders te poorten en met goede voorzetten zijn mede-Wezelingen in scoringspositie te brengen.
Bij één van de laatste acties van de wedstrijd ontstond dan ook het twijfel moment. Tom Wijbenga wist vanaf de rechterkant de naar spitspositie vertrokken Kees op bijna de achterlijn aan te spelen. Door met een prima actie voorbij zijn directe tegenstander te draaien kon Kees met zijn formidabele linker volgens velen op goal schieten. Op of achter de doellijn was het Eibert die de bal nog binnen wist te tikken. Volgens Eibert was het Kees die goed zag hoe hij na een goed loopactie zichzelf vrij wist te spelen en met een subtiele tik de beslissende 1-6 wist te maken. Volgens de rest was het Kees die tegen Eibert aan schot en daarom het Kees was die de 1-6 wist te maken. Maar volgens de letter der scheidsrechter wet, staat Eibert terecht genoteerd als laatste doelpuntenmaker.
Met twee wedstrijden, tien doelpunten en veel plezier lijken de voetballende senioren uit Twijzel klaar voor een aantal lastige tegenstanders. Komende zaterdag mag er weer tegen de blauwe jongens uit Nijbeets gevoetbald worden, een tegenstander waar men het traditioneel altijd lastig heeft.